Pohár s jostovo-mátovo-metaxovým želé

Znáte jostu? My máme tenhle nenápadný keřík na zahradě a rok co rok přemýšlím, jak ty drobné černé plody využít jinak, než si je jen nasypat do pusy. Josta je ideální variantou pro ty, kteří nemají rádi černý rybíz. Je to totiž kříženec angreštu a černého rybízu, chuť je napůl tam, napůl tam, navíc odpadají otravné chloupky angreštu. Takže ideální nakyslé ovoce pro další využití. Koho zajímají zdravotní účinky, pro toho dodávám, že josta je bomba plná vitamínu C a železa.

Sklidila jsem misku josty a uvažovala, co s ní. Na zavaření málo, na snězení jen tak moc... vtom mi padlo oko na záhon s mátou a bylo jasno. Co může být v tomhle počasí víc osvěžující, než nakyslá chuť josty, podpořená svěžím akordem máty? A tak vznikl pohár s řeckým jogurtem, piškoty a jostovo-mátovo-metaxovým želé. Luxusní záležitost, kterou si můžete připravit i předem.


Budete potřebovat:

misku josty
hrst máty
60 g hnědého cukru
trochu vody
řecký jogurt nebo jogurt řeckého typu (ten jsem měla po ruce já, od značky Eridanous a osvědčil se skvěle, podobnou službu by ale udělal i Elias)
piškoty (já použila obyčejné dětské, samozřejmě můžete použít i cukrářské)
panáka Metaxy
1 sáček práškové želatiny



Jostu vsypte do kastrůlku spolu s cukrem a mátou, promíchejte a trochu podlijte vodou. Dejte pomalinku vařit, dokud směs nezačne probublávat, ovoce měknout a praskat - jako byste vařili marmeládu. když začne ovoce bublat, vlijte i Metaxu - alkohol se odpaří a zůstane jemná vůně hroznů.


Jakmile je směs měkká, přichází asi nejsložitější chvíle celého procesu, totiž pasírování. Propasírujte ovoce (zbavíte se otravných "bubáků" josty a lístků máty) přes jemné síto do misky. Když máte jistotu, že jste v cedníku nenechali ani trochu budoucí dobroty, přelijte propasírovanou šťávu zpět do kastrůlku a za stálého míchání přisypávejte želatinu (já dala 75 g). Když tekutina zhoustne tak, že se na lžíci táhne, odstavte ji z plotny a nechte trochu vychladnout.
Připravte si vysoké sklenice nebo misky. Na dno nadrobte na větší kousky piškoty. Na ně navrstvěte úhledně jogurt a vše přelijte ovocným sirupem. Okamžitě opatrně přemístěte do lednice a nechte želatinu ztuhnout. Pak opakujte celý postup, vrstvěte piškoty, jogurt a želatinu. Opět vše nechat v lednici ztuhnout - a máte hotovo!!

Užijte si lahodnou chuť josty a máty v kombinaci s jogurtem - nemá to chybu:-) Samozřejmě můžete experimentovat s jakýmkoli ovocem, určitě bych vyzkoušela třeba kombinaci malin a citronového tymiánu, ale to zase někdy příště:-)

Komentáře

  1. Jako tohle vypadá fakt luxusně a strašně moc bych si to chtěla dát. Osobně když dělám želé, tak tam přidávám trochu kvalitního tvrdého alkoholu. Ale musí to být fakt něco dobrého. Osobně mám ráda Aquavit, ale dobře chutná i kvalitní růžový gin nebo osvědčená vodka. Prostě cokoliv destilovaného. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva