Pomalu dušené kuřecí paličky s dýní a cizrnou v kořeněné rajské omáčce

Já vím, že je to tu poslední dobou samé kuře, ale slibuju vám, že se na mě nebudete zlobit. Naopak, kdybych se s vámi o tohle jídlo nepodělila, rovnalo by se to skoro kacířství. 
Dostala jsem od svého nejhodnějšího muže nádherný litinový hrnec, no a ten si o pomalu dušená masa v omáčce přímo říká. Vždycky se mi líbily filmy, kde hlavní hrdinka odkryje těžkou pokličku a slastně nasaje vonné výpary, které se vyhrnou z hrnce. Byť televize nepřenáší vůně, přísahám vám, že jsem nezřídka ucítila závan skořice, pepře, masa...




Navíc jsem byla zvědavá na svůj nedávný objev - dýni na vaření. Asi si teď klepete na čelo, co že jiného byste měli s dýní dělat, ale prostě ji pod tímhle názvem dostanete v supermarketu. Holky z Herbáře ji plnili mletým masem, sýrem a zapékaly, což musí být taky skvělé, ale u mě zahustila celé jídlo, takže odpadla jakákoli mouka nebo jíška.

Budete potřebovat:

1 balení kuřecích horních stehen
1 plechovka sekaných rajčat
1 balení rajské passaty
1 plechovka cizrny
1/2 litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
1 dýně na vaření nebo jakákoli menší dýně
střik vína (nemusí být)
olivový olej
2 bobkové listy
sůl, pepř
sušený česnek
1 sušená chilli paprička

V těžším hrnci rozpalte dvě lžíce olivového oleje a zprudka na něm osmahněte kuřecí kousky, nejprve kůží dolů, aby se udělala krásná kůrka a maso se zatáhlo. Poprvé taky maso mírně opepřete a nasolte, přidejte i půl lžičky sušeného česneku (možná i méně, je hodně koncentrovaný a vždycky můžete přidat). Jakmile je maso ze všech stran zatažené, přilijte k němu plechovku rajčat, passatu, vývar a střik vína. Přidejte dva bobkové listy, přiklopte poklici a nechte zvolna dusit.

Teď máte dostatek času si připravit dýni. Některé jsou tvrdé jako kámen a jakmile do nich zaseknete nůž, tak se vám může stát, že si budete připadat jako v legendě o Excaliburu - vytáhne ho jen ten vyvolený:-) Nicméně "dýně na vaření" má velikost tak akorát, aby šla pohodlně rozpůlit, vydlabat i oloupat. Oloupanou ji pokrájejte na větší kusy, které se hned nerozvaří a přidejte je ke kuřeti. Teď je chvíle také na plechovku cizrny, sceďte ji a přidejte do hrnce. Opět přiklopte a duste do změknutí dýně. Jakmile je měkká tak, že bez problémů povolí pod vidličkou a maso je křehounké, přichází čas pro tyčový mixér.

Vylovte oba bobkové listy a shrňte v hrnci maso na stranu. Rozmixujte co nejvíc dýně i cizrny, ale ne všechnu, aby bylo i do čeho kousnout. Jakmile se cca polovina hrnce zahustí, přestaňte mixovat a znovu vše promíchejte - tím se vám řidší část plus kuře promíchá s hustou rozmixovanou částí. Ještě chvilku povařte, dosolte a dopepřete podle chuti, a je hotovo. Omáčka je krásně hustá, pikantní po chilli a víně a s kuřetem je to dokonalá kombinace!!
Podávejte s rýží nebo s čerstvým chlebem, kterým vytřete i dno hrnce:-)















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva