Mamčino pečené kuře aneb Oslava podzimní kuchyně

Ať jsme přes týden sebevíc kosmopolitní, dospělí a samostatní, ať jíme raw, vegan, asijskou kuchyni či jakoukoli jinou, jakmile dojde na návštěvu u rodičů a na talíři zavoní něco tak prostě báječného, jako je pečené kuře, jsme zase rádi na chvíli malí a spokojení. Naprosto upřímně přiznávám, že v poslední době se ráda vracím k osvědčeným receptům, které se v naší rodině dědí z generace na generaci. Někdo může sice namítat, že česká kuchyně je těžká a člověka "odbourá". Kdy si ale dopřát všechny ty úžasné, zemité a nesmírně uklidňující vůně a chutě, než na podzim a v zimě? 



Dnešní recept je spíš taková oslava kuchyně mé maminky. Dneska jsem totiž měla k obědu její fenomenální pečené kuře s podzimní přílohou, kterou tvoří pečené brambory, mrkev a dýně. Jen je mi líto, že blog nemůže přenášet i vůně. Protože tohle je koncentrovaná dávka podzimu, blaha a hřejivého pocitu na talíři.

Co budete potřebovat:

1 celé kuře - my měli neskutečně obrovské z OCG - mělo asi 2,5 kg!!
olivový olej
máslo
sůl, pepř
brambory (oloupané, pokrájené na klínky)
máslová dýně (oloupaná, vydlabaná, nakrájená na klínky)
mrkve (oloupané, pokrájené na větší kusy)
pár snítek rozmarýnu a tymiánu
šalotky dle chuti
1 větší palice česneku, přepůlená

Kuře omyjte a osušte. Dovnitř do něj dejte trochu másla, lahodně se při pečení rozteče a natáhne se do masa.  Dalším máslem potřete kůži celého kuřete, abyste si zajistili fantastickou a křupavou krustičku. Kuře osolte a opepřete, pekáč, do kterého drůbež usadíte, trochu ošplíchejte olivovým olejem a dejte péct na necelých 200 stupňů.
Nyní máte dvě možnosti. Buď můžete, jako my, dát kuře na jeden rošt trouby a plech se zeleninou na druhý. V tom případě si plech opět trochu omastěte oliváčem, poklaďte zeleninu, snítky rozmarýnu a tymiánu, palici česneku překrojenou napůl, mírně vše podlijte vodou a dejte péct. Pokud tohle v troubě udělat nemůžete, nechte kuře péct, až je téměř měkké a na poslední cca půlhodinu přiházejte okolo kuřete zeleninu, bylinky a česnek. Výhodou možnosti číslo dvě je, že zelenina do sebe natáhne všechny vůně a chutě kuřete. Výhoda postupu číslo jedna - zelenina je skvěle zkaramelizovaná a křupavá - po přelití sosem na talíři zkrátka fenomenální.

A to je vše. Není na tom nic složitého, ale efekt je tak báječný, že se k podobně hřejivému nedělnímu obědu budete vracet celý podzim. Věřte mi!!

Přeju vám pohodové chvíle s rodinu, nejen nad dobrým jídlem:-)

Komentáře

  1. Maminčino kuře je pro mě dětská klasika a oblíbené jídlo ze školních jídelen. Jasně, byla to taková patlanina. Ale když to pak doma dělala máma, tak to bylo to nejlepší jídlo na světě. Už mám aspoň inspiraci na víkend. Mají mi přijet příbuzní z Moravy, tak upeču kuře. A k tomu nějaké další pohoštění a hlavně moje specialita. Koupil jsem si sirupy bez alkoholu, a protože jsme všichni abstinenti, tak budu mít nealko drinky. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva