Taštičky plněné zeleninou a fetou

Dnešní recept je skutečná rychlovka, navíc krajně ekonomická. Jedinou dražší surovinou je feta, která ale dodá výsledku takový švih, že by byla škoda jí nahrazovat. Spojení listového těsta, rozdušené zeleniny, fety a bylinek je naprosto neodolatelné, ať teplé či studené. A až budou vaši přátelé obdivně vzdychat, a vzhledem připomínat spíš sysly, nemusíte jim vykládat, že jste měli za chvilku hotovo. Na večírky či pro pohodové podzimní večery se sklenkou vína...co dodat:-)




Suroviny:

1 listové těsto
1 balíček sýru feta
rozdušená zelenina - já měla směs cibule a česneku, osmahnutých na olivovém oleji, papriky, rajčata a cuketu, výborný by byl určitě i lilek - množství nechám na vás, směs se dá zavařovat i mrazit, takže je možné si vytvořit zásoby.
1 vejce, celé plus jedno na potírání
čerstvý nebo sušený tymián - podle chuti
pepř
špetka soli - opatrně, feta je slaná dost

Budu předpokládat, že zeleninu už máte rozdušenou. Určitě se vám zdá dost řídká na to, abyste ji mohli někam plnit, ale nebojte. Děrovanou sběračkou odeberte část směsi do misky, čímž eliminujete přebytečnou tekutinu. Přidejte nadrobenou fetu, jedno vejce, tymián, sůl a pepř a dobře promíchejte. Rozválejte si na pomoučněném válu těsto a rádýlkem ho rozdělte na čtverce o velikosti vašich zamýšlených taštiček. doprostřed každého čtverce dejte lžičku směsi, okraje taštičky potřete rozkvedlaným vejcem a přehněte tak, aby vám vznikl trojúhelník. Okraje dobře přimáčkněte.
Taštičky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem, vršky taštiček potřete rozkvedlaným vejcem a dejte péct na 250 stupňů na cca 10-13 minut, nebo dokud nebudou zlatavé a křupavé.
Podávejte s vychlazeným bílým vínem.





Kali orexi!! Dobrou chuť!!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva