Cizrna po indicku

Popravdě právě dost frčím na cizrně. Ještě před nedávnem jsem ji měla spojenou především s výborným a návykovým hummusem v Káhiře. Jedla jsem ho tam ke všemu a následně měla, řekněme, jisté potíže, protože moje tělo nebylo zvyklé na sezamový olej:-)
Poslední dobou jsem ale tak trochu propadla indické kuchyni. A jakkoli nemám ambice předělávat Nebe na indický foodblog, nemůžu se s vámi nepodělit o jednoduchý a poměrně rychlý recept. Přijdete z práce, necháte povařit pár surovin a do půl hodiny nesete na stůl. 



Odvážně říkám tomuhle receptu Cizrna po indicku, ale to "po indicku" tam dělá zejména kari a kmín. Po přidání všech potřebných surovin nicméně vznikne omáčka, ne nepodobná těm, které máte šanci ochutnat u jídel typu máslové kuře. (Kdo si chce moc pěkně počíst a zároveň uvařit nějakou tu indickou dobrotu, třeba právě máslové kuře, doporučuju nedávno vyšlou knihu Mango, láska a kari.) Na druhou stranu, přidání sušených meruněk to hází spíš do Maroka, tak si vyberte:-)

Suroviny (pro 2 hladové nebo 3 středně hladové strávníky):

2 plechovky konzervované cizrny, slité
1 větší paprika, nakrájená na kostičky
250 ml rajské passaty
kousek kvalitní šunky (samozřejmě by šlo přidat i jakékoli jiné maso, např. pokud vám zbyde kus pečeného kuřete atd. Množství masa nechám na vás, lze samozřejmě i úplně vynechat.)
1 a 1/2 polévkové nevrchovaté lžíce kari
pepř, sůl, kmín
střik rybí omáčky
limeta či citron na zakapání
olivový olej, máslo
chilli (nemusí být)
hrst sušených meruněk
voda na podlití

Na troše olivového oleje osmahněte kostičky papriky a pokrájenou šunku či maso, dokud nebude maso pěkně zlatavé a paprika trochu nezměkne. V půlce restování přisypte kmín a nechte rozvonět. Následně přisypte obě plechovky slité cizrny, chvíli opékejte vše bez podlití. Stříkněte trochu rybí omáčky, zasypte kari, přidejte passatu, zamíchejte a nechte vše spojit a probublat. Zatímco směs mírně probublává, nakrájejte na malé kousky hrst sušených meruněk. Je mi jasné, že v tuhle chvíli půlka z vás klikla zpátky na Facebook a druhá se ošklíbá a čte dál, ale věřte mi, přidání meruněk odpíchne tohle jídlo o žebříček výš na stupnici blaha.
Meruňky přidejte ke směsi a nyní vše podlijte větší sklenicí vody a vařte, dokud cizrna nezměkne tak, aby nekladla na skus odpor. Přidejte také šťávu z citronu či limetky podle chuti (já mám ráda celé jídlo trochu kyselejší). jestli jste koupili passatu, kterou je třeba dosladit, přidejte nyní i lžičku cukru. Možná se to zdá divné, ke kyselé passatě ještě kyselý citron, když to budete sladit, ale všechno se spojí v neodolatelnou chuť. Jakmile je cizrna měkká a meruňky do sebe nacucaly všechny ty skvělé chutě, je čas na doladění - kdo chce jídlo pálivé, přisype chilli, ale hlavně dejte do celého jídla větší kousek másla - zahustí a zjemní celou omáčku. Dosolte, dopepřete a neste na stůl. Doporučuju podávat buď s přímo s chlebem naan, nebo s čerstvým kváskovým.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva