Bílá ryba v kokosové smetaně s pórkem

Neznám lepší způsob přečkání zimy, než je pořádná porce vydatného jídla, obsahujícího kokosové mléko nebo kokosovou smetanu (čili kokosový krém, nezaměňovat právě se zmíněným mlékem, není to totéž). Vůně, která se automaticky line po kuchyni je neodolatelná, proto jsem moc ráda, že první příspěvek roku 2013 startuje další z rychlých a skvělých receptů od Helči. A jako obvykle se nemusíte bát nabídnout tohle jídlo mrňousům:-).


Tentokrát jsem se rozhodla sáhnout po experimentu s nádechem orientu. Stejně jako v předchozích receptech i tento prošel dětským schválením, podtržen do posledního zrnka vyjedenými talíři. Určitě by bylo zajímavé, ho obměnit třeba o mandlovou příchuť namísto kokosové, nebo radikálněji přidáním naložených sušených rajčat k pórku.



Ingredience:

4 porce z filetu bělomasé ryby – já použila mořského vlka, jistě by byl vynikající také například candát.
kokosová smetana – 200ml (k sehnání v odděleních zahraniční kuchyně)
pórek
rýže
sůl
pepř
olej 



Postup:

Nejprve dáme vařit rýži, než bude hotová, připravíme zbytek jídla. Rybu nakrájíme na porce, pórek na kolečka, pokud máte chuť si s jídlem při servírování pohrát, odloupněte před krájením z pórku dvě nebo tři vrstvy a přidejte je k rýži na poslední tři minutky.
Rybu osolíme a opepříme, rozpálíme olej v pánvi s možností přiklopení a postupně vložíme porce ryby. Když rybu položíme na rozpálenou pánev, je potřeba ji pevně přitisknout a přidržet tak, aby se nesmrštila. Trvá asi 15 vteřin, než se povrch zatáhne tak, aby se nestahoval. Můžete si v tomto pomoci i nějakým pevným náčiním, ale ruka je ruka.


Postupně takto orestujeme všechny porce z jedné strany, přisypeme kolečka pórku. Postupně tlumíme plamen. Rybu postupně otáčíme a jen lehce necháme zatáhnout ze všech stran, poté zalijeme kokosovou smetanou. Právě místy, kde je ryba méně orestovaná, se do její chuti dostane nádech kokosu a pórku. Přiklopíme, necháme pět minut probublávat, potom otočíme porce ryby a necháme tři minuty přiklopené dojít.



Rýži naservírujeme na talíř pomocí tvořítka, nebo pomocí čehokoli použitelného – já použila zapékací mističky na créme brulée a použila je jako bábovičku (v tomto případě je potřeba rýži do misek řádně napěchovat, aby se po vyklopení tvar nerozpadl, také záleží na typu rýže). Změklé listy pórku pokrájíme podélně na proužky a ovážeme jimi dokola rýži. Přidáme rybu a přelijeme omáčkou.

Dobrou chuť!!


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva