Mnichovem s otevřenou pusou...

...a pokud možno i slovníkem a bezednou peněženkou. To abyste mohli ochutnat všechny ty hříšné dobroty, na které narazíte. Bez okolků přejdu k věci, nemá cenu se tu rozepisovat o Mnichově jako takovém, na mapě ho najdete všichni a dojet tam taky není problém. Při své poslední návštěvě jsem poctivě dokumentovala všechny možné pochutiny, a právě o to se chci podělit.
Centrem gurmánova mikrosvěta je tu rozhodně trh Viktualien Markt, v podstatě jakési zhmotnění všeho, co bychom chtěli i u nás, ale jaksi se to pořád nedaří. Celoroční trh, kde dostanete všechno, na co máte zrovna chuť, od koření (čerstvé i sušené bylinky jakož i vážené koření) přes sýry, ryby, ovoce, zeleninu atd. Typicky bavorskou náturu dokreslují pivnice s mázy piva a řeznictví nabízející Weisswurste, typické malé bílé klobásky, které se vaří v horké vodě, a pak "svlékají", aby se následně omočily ve sladké kremžské hořčici s medem a jablíčkem.
Nově se na trhu objevil naprosto geniální stánek s čaji i nečaji z celého světa, kde jsem samozřejmě musela, coby vášnivý čajomilec, zakotvit.Po naprosto zoufalé snaze si něco konstruktivně vybrat jsem nakonec sáhla po směsi zeleného sencha čaje s bílým čajem, kousky pomeranče a třešně (to vše prezentované pod poetickým názvem Sakura´s Lächeln). Doma mě ohromila vyvážená osvěžující chuť, prostá nelibých "ocásků" aromat, jak se to často stává, koupíte-li si ochucený čaj.Zkoušela jsem, jestli je vícenálevový, ale vzhledem k jemnosti bílého čaje nedoporučuji dělat víc, než jeden nálev z jedné dávky.


Samostatnou kapitolou jsou na trhu ryby a jejich prezentace. To takhle jdete brzo ráno na trh, abyste vystihli přesně ten okamžik, kdy prodejci začínají aranžovat svoje zboží, a pak strávíte půl hodiny doslova očumováním rybího chlapíka, který na led sází všechny ty obskurní příšerky, mezi kterými je mořský ďas modelka. A jakmile je ten správný čas, dopřejete si housku plněnou cibulí a čerstvým sleďěm, lososem či krevetami.Motto na papírovém pytlíku, volně přeložené jako "Pokud to plave, tak to máme", vás potom už při pohledu na slizce nádherné dobroty nepřekvapí. Nakonec plavaly i v našich žaludcích, mocně omočené v citronovém radleru Pschorr (kam se hrabou ty naše chemické rádoby radlery od nejmenované značky).




Uprostřed trhu je už několik let zapíchnutá polévkárna, která každý den nabízí denní speciální polévku - když jsem tam šmejdila, zrovna to byla "Viktualien Gemüsesuppe". Hned vedle mě zaujala tahle hororová sýrová scénka:-)



Sýry se tu sešly různé, od italských přes bavorské, bio i nebio...ano, takhle nějak vypadá myší ráj.
Viktualien Markt je prostě tisíc velkých potěšení na malém prostoru. Na lidech je vidět, že si svoje zboží a stánky opečovávají a jsou na to, co prodávají, náležitě hrdí. Všichni do jednoho vám popřejí příjemný den či víkend, není problém se domluvit na vyzvednutí žádaného zboží i v dny, kdy je zavřeno, prostě pohoda. Samozřejmě, ne zrovna levná pohoda, ale člověk by se měl občas rozmazlit:-)

Třešnička na závěr - ovládám němčinu skutečně jen velmi pasivně, takže jak ráno požádat uklízečku, aby nevyhazovala lahev, kterou ještě nemáte nafocenou a nevíte, jak se německy řekne vyhodit?


Komentáře

  1. Oceňuju schopnost vynajít se ve složitých životních situacích:) Já německy snad trochu umím, ale strašně nerada píšu, tak bych to možná pro jistotu taky nějak obešla:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva