Kefallonský chleba ( Spitáto psomí)

Jsou kuchařky, které za žádných okolností neopouští kuchyňskou linku a jsou připravené ve stálé pohotovosti. Jednou z nich je vymazlená sbírka receptů z ostrova Kefallonia Cephalonian recepies od Niovi Fontinatou - Kabitsi. Mám to štěstí, že vlastním druhé, rozšířené vydání, které je našlapané takovými dobrotami, že už jenom při pouhém prolistování téhle graficky vymakané věci se mi rolují ponožky blahem.


Co mě zaujalo nejvíc, vzhledem k právě probíhající všeobecné chlebové mánii skoro na každém foodblogu, byl recept na domácí chléb (Spitáto psomí). Tenhle tradiční chleba už dneska Řekyně pečou, slovy autora "už jen pro radost". Kroužila jsem kolem receptu hodnou chvilku, sbírala odvahu, váhala...a asi bych váhala doteď, nebýt poslední zkušenosti s kupovaným chlebem. To, co se nám doma vyskytlo byl měkký, drobivý, nedopečený humus, ze kterého půl rodiny bolel žaludek ještě týden. To rozhodlo, nakoupila jsem žitnou mouku a dala se do díla.
Recept sám o sobě je otázka několika základních surovin, ale popravdě, zkazit se na tom toho dá dost. První, co mě zarazilo, bylo uvedené množství vody ne v litrech, ale v kilech (konkrétně půl kila vody), takže nakonec to stejně dopadlo tak, že jsem vodu přidávala postupně, abych takříkajíc "neutopila mlynáře".

Tady je recept:

1 kg mouky (smíchala jsem žitnou a hladkou 00, ale v podstatě volba je na vás)
1 čajová lžička soli
1/2 kg vlažné vody (na pěkné hebké těsto mi to vyšlo asi na 400 ml vody)
sušené droždí - balíček

K uvedenému receptu bych asi příště ještě přidala lžíci olivového oleje pro větší vazkost těsta, ale tak jako u všeho jde prostě o to si recept vyladit postupným zkoušením.


A takhle to všechno začalo:-) Předměřická žitná mouka, normální hladká, droždí a jde se na to.  Nasypte mouku (prosátou) do mísy a uprostřed vytvořte vařečkou důlek. Ve 300 ml vlažné vody rozmíchejte droždí a vlijte do důlku. Vařečkou (ne rukama, to byste si dali pěkné drožďové rukavice) vymíchejte polosypkou hmotu, přidejte sůl (osvědčilo se trochu víc, než jen čajová lžička, Řekové chleba moc nesolí). Směs přikryjte čistou utěrkou a dejte na 30 minut na teplé místo. Neděste se, jaké je to sypké, po počátečním předkynutí se těsto dál zpracovává.



     

 

Po půlhodince kynutí si připravte vál a mísu na něj postavte. Přilijte dalších cca 50 ml a míchejte, dokud se hmota nezačne spojovat a lepit. Přidávejte mouku a vodu do té doby, než je těsto připravené na vyklopení na vál (pomoučněný). Namoučněte si troch ruce a těsto začněte zpracovávat v kompaktní hmotu. Pokud máte pocit, že je málo mokré a nespojuje se, mašlovačkou ho "oťupejte" vodou. Výsledek, který vrátíte zpátky do mísy a necháte cca 20 minut kynout, by měl vypadat nějak takhle:

                                      
 
Po dvaceti minutách kynutí rozkrájejte těsto na 4 díly, ze kterých vytvoříte bochánky. Ty nařízněte do kříže, přesuňte na plech a šup s nimi do vyhřáté trouby. Pečte cca 2 hodiny, nejdřív na 150, potom na 200 stupňů. Občas potírejte chleby vodou za pomoci mašlovačky a cca pět minut před dopečením potřete každý bochánek oliváčem. Hotový bochníček by měl znít dutě a na špejli by se němělo nic lepit.

                 
       
Počítejte s tím, že chlebík je hutnější a má skutečně velmi křupavou kůrku, žádný měkkejš z obchodu. Vychutnejte si ho třeba s pomazánkovým máslem a medem, lilkovou pomazánkou, s fetou a olivovým olejem.. a dobrou chuť!!!                                                      

Komentáře

  1. Dostanu ochutnat? Já už jsem udělala do práce salát a chlebík by se k němu hodil, :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Připojte se k úspěchu - Spojte se s více než 4,000,000 obchodníků a investorů ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva