Není Cordon jako Gordon

Možná byste tím na malý moment potěšili maximálně Gordona Ramseyho, než by mu došlo, co máte na mysli a utrhl by vám hlavu za řevu slov, která tu ani nebudu rozepisovat. O to víc zamrzí, když stále a stále dokola se opakující hrubici najdete nejen v jídelním lístku kdejaké pokleslé i nepokleslé (bohužel) restaurace, ale i v něčem, co přibalují do časopisu o vaření.


Listujíc starším číslem jednoho kulinářského časopisu, vypadl na mě leták od Lučiny (a jo, napíšu to tu, jen ať mají pěknou ostudu a nadosmrti si to pamatují) s recepty, kde se dá jejich nejznámější výrobek použít. A jak jsem se tak probírala různými saláty a dezerty, vybafl na mě bez obalu, jako naháč v parku, onen hnusonázev - GORDON BLEU.
Takže prosím vás - tohle jídlo skutečně nemá nic společného s žaludečními potížemi nějakého Gordona (tradiční česká výslovnost je totiž "Gordon blé"). To, co se mi na obrázku Lučina snažila vnutit, se jmenuje Cordon bleu , přičemž výslovnost bleu je jako když dáte pusu do kornoutku, taková potemnělá, a samozřejmě je to z francouzštiny. Odkud název? Tohle jídlo ho získalo podle kuchařského vyznamenání modrou (bleu) šerpou (cordon), a toto slovní spojení vyjadřuje v kulinářských kruzích cosi špičkového, nejvyšší úrovně. Jinak je to také světový kuchařský institut, jehož kurzy navštěvovala například Julia Child.
A co by vám vlastně mělo správně na talíři přistát? Originální Cordon bleu by měl být telecí řízek plněný šunkou a sýrem typu ementál nebo gouda, to vše klasicky v trojobalu. Já osobně preferuji, kvůli výraznější chutí, sýry plísňové, především hermelín či camembert, v podstatě můžete s náplněmi dost experimentovat, jen už to nebude originální Cordon. Jednoduché jako facka. Správně by se měl také pokrm smažit na másle, nikoli na oleji, získá tím naprosto jiný rozměr, tak pokud neživíte osmihlavou rodinu, zkuste se neošidit a udělejte to pěkně jak to má být. A vytvořte trička s nápisem Cordon není Gordon, noste je do restaurací, které przní svým jazykovým neumětelstvím tohle jídlo hned od počátku. Jo a jedno pošleme taky Lučině.


Komentáře

  1. to ja mám radšej českú klasiku Loštický řízek a nemusím sa trápiť sa francúzštinou :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je taky řešení:-DD ale trocha trápení neuškodí:-))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva